Culinair Erfgoed

Carolina Verhoeven:

carolina verhoevenis Jamdiva en naast Arjan van Faassen stond zij aan de wieg van de Nationale Jammarkt in 1991. Vele jaren was zij trouw aan de Jammarkt en wist boeiend te vertellen over alles wat maar met Jam te maken had. Na tien jaar keert ze terug naar Neede en geeft tijdens de Jammarkt enkele lezingen in de Bibliotheek met als thema: “Zoet van nature … de basis ingelegd”.

“Ik hecht veel waarde aan de ‘eenvoudige’  recepten uit het vroegere alledaagse bestaan. Aan het konfijten en inleggen, drogen en bewaren van voedsel. Vooral in gegoede kringen was het konfijten een geliefde en feestelijke aangelegenheid. Zo rond 1900 werd van de huisvrouw verwacht dat ze naast proper, vooral zuinig was. Er werd vooral rekening gehouden met de seizoenen, want dat bepaalde wat er gegeten kon worden en wat er bewaard moest worden als basis voor de wintervoorraadkast, waar ingelegde groenten, fruit en confituren werden opgeslagen. Een goed gevulde kelder of provisiekast bepaalde of je wel of niet de winter zou kunnen doorkomen. In mijn ogen is er nog maar weinig aandacht aan het immaterieel erfgoed uit de plattelandskeuken. En als deze gebruiken nu niet worden vastgelegd, gaan de conserveringstechnieken bij de volgende generatie verloren. Met het Culinair Erfgoed Centrum proberen wij via activiteiten, tentoonstellingen en open dagen er voor te zorgen dat de plattelandskeuken levendig blijft.

In 2014 is wecken op de Nationale lijst van UNESCO Immaterieel erfgoed geplaatst. Nu is mijn doel de Wereld Erfgoedlijst.”
Carolina Verhoeven is bovenal ambassadeur conserveren en wecken van voeding in De Landskeuken Roden en het kookmuseum Appelscha.

carolina kraam

Website: www.culinairerfgoedcentrum.com en Carolina Verhoeven op Facebook