Jammarkt 2016, warm, gezellig druk en veel jam.

Ondanks de enorm hitte van meer dan 32 graden was het al vroeg gezellig druk op de jammarkt. De echte liefhebbers weten dat ze op tijd moeten zijn, op zoek naar bijzondere jams en voordat het echt warm wordt. Van heinde en ver komen de smulpapen, van Maaseik tot Rooden, en van Schiedam tot Doesburg en zelfs een bus met 40 liefhebbers uit Dornumersiel in Ostfriesland. Naast fabrikanten, importeurs en handelaren met hun fruitige waren, waren het met name de jam-hobbyisten die hun, vaak bijzondere zelfgemaakte producten aanboden. En, bijzondere jams, chutneys en marmelades zijn er genoeg te vinden naast de gebruikelijk aardbeien, frambozen- en pruimenjam.
Sommigen moeten nog wel even wennen aan het idee van jam met meelwormen van Insecteria GoodBugFood. Normaal prijzen zij gefrituurde insecten aan zoals sprinkhaan en meelwormen, maar speciaal voor de Jammarkt zijn ze gaan experimenteren en wisten een gezonde en lekkere jam te ontwikkelen met meelwormen. Daarnaast was er ondermeer rodebessenjam met peper, frambozen-citroen-ginger-cocosjam, frambozen-chocoladejam en wortelsinaasappeljam te vinden op de markt.
De Historisch Vereniging uit Noordijk liet zien hoe je op ambachtelijk wijze jam en fruchtensappen maakt. Naast de vele zoetigheden werden er ook jamgerelateerde producten aanboden zoals fruitbomen en struiken, was de pomoloog aanwezig, boeken over het wecken van fruit en glaswerk in de vorm van fruit en fruitschalen.
In de Smederije van de Historische Kring was een expositie ingericht over de historie van de Needse Jamfabriek. Het mooie weer, volop muziek, straattheater en Jamkoningin Ramona maakten het feest deze dag compleet.

Hier zijn foto’s van de Jammarkt 2016