Menu

De Nationale Jammarkt Neede

De Nationale Jammarkt Neede

Op woensdag 17 augustus 2022 wordt in Neede voor de 30e keer de jaarlijkse “Nationale Jammarkt” gehouden. De Jammarkt is al jaren een groot succes en trekt al vele jaren tienduizenden bezoekers.

Nog altijd is deze Nationale Jammarkt uniek in Nederland. In het bijzonder de vele soorten jam, gelei en marmelades, gemaakt door de vele jamhobbyisten maken de Nationale Jammarkt bijzonder en uitzonderlijk. Uit het hele land komen mensen die geïnteresseerd zijn in jam jaarlijks naar Neede. Om nieuwe smaken te proeven, recepten uit te wisselen of gewoon voor de gezelligheid.

Alles wat met vruchtenconserven te maken heeft kan op de Nationale Jammarkt in Neede worden verkocht. Dus ook bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, chutney, limonade, geleisuiker, pectine, inmaakbenodigdheden, receptenbundels, kookboeken en keukengerei. Tevens is er gelegenheid om te proeven en demonstraties te houden. Zelfs jammakers uit het buitenland zijn present. Niet alleen producenten, importeurs en handelaren zien te vinden op de markt, ook hobbyisten kunnen een kraam huren voor hun eigengemaakte producten.

De lekkerste jam

Er zijn ontelbaar veel lekkere producten geweest in de afgelopen 29 jaar, maar het zijn de echte smaakmakers die je bijblijven. Hobbyisten die op de proppen komen met bijzondere smaken, die je niet zelf zou verzinnen. Speculaasjam hebben we hier bijvoorbeeld gehad, knoflookmarmelade, aardbeien prosecco confituur, wortel-sinaasappeljam en mispelmarmelade. “Dat krijg je niet iedere dag voorgeschoteld.”

Om de deelnemers te stimuleren om extra unieke lekkernijen te maken wordt al een aantal jaren een ‘Jam contest’ georganiseerd. Ieder jaar wordt tijdens de Nationale Jammarkt bepaald wie de meest smaakvolle jam, marmelade of chutney heeft weten te maken. Diegene mag zich dan de ‘producent’ van de allerlekkerste jam van het land noemen!

De smaakmakers (beroepskoks) onderwerpen een heerlijke selectie lekkernijen aan een smaaktest. De hobbyisten mogen zelf bepalen welke traktaties ze ‘in de etalage’ zetten voor de smaakdeskundigen.

De winnaars van afgelopen jaren

2018Délice & Délicieux en Hendriksen
2017Bio-Blij
2016A&E Gourmet, Rotterdam - Pruim-Chocolade-Walnoot
2015Kookerij LaHaye - Bacon Jam
2014Kookerij LaHaye - Chili confituur met citroengras en gember
2013Theo en Janny Nijkamp - Jostabes
2012PKN-Kerk - Bieten pruimen jam
De lekkerste jam
Entertainment

Entertainment

Naast al die heerlijke jam is er nog veel meer te vinden op de Nationale Jammarkt in Neede. Zo kunt u koffie drinken en taart eten of een borrel drinken op een van de terrassen. En overal in het centrum vind u bands en straatartiesten die de markt opluisteren met theater en muziek.

De jaarlijkse jamkoningin

Sinds 1994 heeft de Nationale Jammarkt Neede elk jaar een jamkoning(in). Deze wordt door een sollicitatieprocedure gekozen en wordt tijdens de Jammarkt gepresenteerd. De Jamkoning of -koningin treedt tijdens de dag op als gezicht van de Jammarkt maar is ook gedurende de rest van het jaar bij allerlei activiteiten om zichzelf, de Jammarkt en Neede in het zonnetje te zetten.

De jaarlijkse jamkoningin